Translate

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Γ/ΣΙΟ ΣΥΚΙΑΣ Μακεδονικός Αγώνας

  • Μακεδονικός αγώνας

Ο Μακεδονικός αγώνας ήταν ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) και διεξήχθη στη Μακεδονία
 (τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) μεταξύ κυρίως ΕλλήνωνΒουλγάρων και Τούρκων, και δευτερευόντος Σέρβων και Ρουμάνων από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό πως η σημαντική αυτή επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα ήταν η επόμενη εδαφική απώλεια του Μεγάλου Ασθενούς.[1]Λόγω του ότι, η περιοχή της Μακεδονίας, τέθηκε υπό διεθνή Επιτροπεία μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878) και ΓάλλοιΡώσοι και Αυστριακοί στρατιωτικοί ανέλαβαν καθήκοντα παράλληλης διοίκησης με τους Οθωμανούς, η Υψηλή Πύλη αδυνατούσε να παρέμβει δραστικά στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, οι αντιμαχόμενες πλευρές προσπαθούσαν κατά καιρούς, αφενός να στρέφουν τις ευρωπαϊκές και οθωμανικές στρατιωτικές διοικήσεις κατά των αντιπάλων τους, και αφετέρου να συνεργάζονται με όποιες απ' αυτές ήταν δυνατό, ενώ παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο υποδαύλιζε με κάθε τρόπο την ενδεχόμενη Ελληνο-Βουλγαρική συνεργασία, φοβούμενη την εκμετάλλευσή της από τη Ρωσία.


Ο Μακεδονικός αγώνας δεν είναι μια ένοπλη σύρραξη για την κατάκτηση εδαφών. Στοχεύει κυρίως στο φρόνημα του λαού, γι αυτό και η κινητοποίηση είναι μαζική.Ένας ολόκληρος λαός ξεπετιέται ενωμένος για τη σωτηρία της πατρίδας.Τεράστια η συμβολή των γυναικών.
Στην πρώτη γραμμή οι δασκάλες, με το βιβλίο στο χέρι και το πιστόλι στην τσάντα,
γι αυτό, αυτές και οι άνδρες συνάδελφοί τους, υπήρξαν οι πρώτοι στη λίστα  των προγραφών των βουλγαρικών κομιτάτων. Γυναίκες και νέα κορίτσια στελεχώνουν τα πολιτιστικά και κοινωνικά σωματεία.
Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο για το Μακεδονικό Μέτωπο                                       ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης
"Το θέατρο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης
στο πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου".
Θεσσαλονίκη, 22 - 24 Οκτωβρίου 2015
colloque front orient

Tο Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, διοργανώνουν ένα διεθνές συμπόσιο με θέμα "Το θέατρο επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου".
Στόχος του συμποσίου είναι να παρουσιάσει τις ιστορικές γνώσεις γύρω από το Μακεδονικό Μέτωπο σε όλες του τις διαστάσεις, χρονικές και χωρικές. Περιλαμβάνει τους ακόλουθους θεματικούς άξονες:

- Τη δημιουργία του Μακεδονικού Μετώπου, το φθινόπωρο του 1915
- Την οργάνωση και τη διοικητική μέριμνα-επιμελητεία των εμπόλεμων χωρών από την αρχή μέχρι το τέλος του πολέμου
- Τη σημασία του θεάτρου επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης για την Αντάντ και τις Κεντρικές Δυνάμεις
- Τις πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες του Μακεδονικού Μετώπου και των άλλων μετώπων στην περιοχή
- Τις χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες στρατιωτικές επιχειρήσεις (Οκτώβριος 1915-Νοέμβριος 1918)
- Τη συμβολή του Μακεδονικού Μετώπου στην τελική έκβαση του πολέμου (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 1918)
- Τη στρατιωτική παρουσία των δυνάμεων της Αντάντ στην Κεντρική Ευρώπη, στη Νότια Ρωσία και στην Κωνσταντινούπολη μετά το τέλος του πολέμου (1918-1923)
- Αντιλήψεις, αναμνήσεις και κληρονομιά του Μακεδονικού Μετώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου