Translate

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Non au gaspillage alimentaire



Φρένο στην καταστροφή τροφίμων που είναι ασφαλή για κατανάλωση επιχειρεί να βάλει η Γαλλία.
Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στα μεγάλα σουπερμάρκετ να καταστρέφουν τα τρόφιμα που μένουν στο ράφι και τα υποχρεώνει να τα δωρίζουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σε αγρότες για ζωοτροφή.
«Ο νόμος είναι λάθος γιατί τα μεγάλα σουπερμάρκετ ευθύνονται μόνο για το 5% της καταστροφής τροφίμων. Το πρόβλημα είναι τα νοικοκυριά και η μαζική τροφοδοσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εμπόρων Ζακ Κρεϊσέλ.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει βαριές ποινές για τους παραβάτες, όπως διετή φυλάκιση και πρόστιμα ύψους 75.000 ευρώ.







Υποχρεώνει, δε, όλους τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας με φιλανθρωπικές οργανώσεις.
«Δύο σουπερμάρκετ μας έχουν ενισχύσει με φορτηγά ψυγεία. Όσον αφορά τα εργατικά χέρια, το κράτος έχει δημιουργήσει κάποιες θέσεις κοινωνικής εργασίας», λέει εκπρόσωπος τράπεζας τροφίμων.
Ο νέος νόμος εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια μείωσης της σπατάλης τροφίμων στη Γαλλία. Αντίστοιχη καμπάνια γίνεται και στην Γερμανία.
Υπολογίζεται πως ο μέσος Γάλλος πολίτης πετά 20 με 30 κιλά τροφίμων το χρόνο. Η συνολική ζημία αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
http://gr.euronews.com/2015/05/22/mixed-reaction-to-french-plans-to-force-supermarkets-to-donate-unsold-food/

                                  Gaspillage alimentaire, éclairage humanitaire

« Près de 50 % d’aliments sains sont gaspillés chaque année dans l’Union européenne, par les ménages, les supermarchés, les restaurants et la chaîne alimentaire, alors que 79 millions de citoyens vivent au dessous du seuil de pauvreté et que 16 millions dépendent de l’aide alimentaire d’œuvres de charité » précise le Parlement européen.

La lutte contre ce gaspillage est pourtant l'affaire de tous : dans la communauté européenne, 89 millions de tonnes par an (soit 179 kg par habitant) de denrées comestibles sont jetées, alors que 1/7ème de la population mondiale est sous-alimentée.
Et quelques conseils encore pour l'éviter: