Δευτέρα στη Νικήτη, συμμετέχοντας στην εβδομάδα Γαλλοφωνίας, παρουσιάσαμε μια εκδήλωση για όλους τους μαθητές μας
(ειπώθηκαν λίγα λόγια για τη Γαλλική γλώσσα, για τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, τις αρχές
και τους στόχους του, το σύνθημά του
Egalité –complémentarité - solidarité )
και τους ενημερώσαμε με
1) ανάρτηση αφισών
2) έκθεση βιβλίων
3) παραγωγή πλαστικοποιημένων καρδιών ( Oui, je parle français!) με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας για να τις δωρίσουμε
4) γαστρονομία (επιλήφθηκε η Ανδρομέδα)
5) γευσιγνωσία κρέπας(ταξίδι στα έθιμα και τις παραδόσεις των γιορτών της Γαλλίας) και του
petit beurre για τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας
6) και για εμάς eclairs au chocolat και κρέπες
Μια γαλλική συνταγή για εκλέρ με έμπνευση από το βιβλίο του Robert Linxe, ιδρυτή του Maison du Chocolat.
Συνταγή για εκλέρ σοκολάτας από το Στέλιο Παρλιάρο, πατήστε
http://www.yupiii.gr/food/chef-recipes/c71799/Syntagh_gia_ekler_sokolatas_apo_to_Steli.html
Όταν φτιάχνουµε µείγµατα για χυλούς φροντίζουµε το βούτυρο να είναι κρύo!
Εκτέλεση
Κοσκινίζουµε το αλεύρι. Το βάζουµε σε µπολ. Προσθέτουµε το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουµε. Προσθέτουµε τα χτυπηµένα αυγά και το κρύο βούτυρο και λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας µε σύρµα µέχρι ο χυλός να γίνει λείος (πρέπει να είναι αραιός). Σκεπάζουµε το µείγµα και το αφήνουµε να σταθεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
Ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι µε διάµετρο 18-20 εκ. και βάζουµε 1 µικρό κοµµάτι βούτυρο. Με µια κουτάλα ή ένα µικρό φλιτζανάκι ρίχνουµε µία µικρή ποσότητα χυλού στο ζεστό τηγάνι, στο κέντρο του, περιστρέφοντάς το µε γρήγορες κινήσεις ώστε να απλωθεί παντού. Ψήνουµε για περίπου 30΄΄ την κρέπα.
Μόλις εµφανιστούν µικρές τρυπούλες στην επιφάνεια της κρέπας την αναποδογυρίζουµε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την βγάζουµε σε απορροφητικό χαρτί. Διατηρούµε τις κρέπες ζεστές τοποθετώντας τες στο φούρνο στους 100οC µέχρι να τις ψήσουµε όλες.
Tip
Όταν φτιάχνουµε µείγµατα για χυλούς (π.χ. κρέπες, pancakes) φροντίζουµε το βούτυρο που θα χρησιµοποιήσουµε να είναι κρύο όταν το προσθέσουµε στο αλεύρι, οπότε δεν σβολιάζει ο χυλός. Για ακόµα πιο λείους χυλούς µπορούµε, αφού ετοιµάσουµε το αραιό µείγµα, να το σουρώσουµε σε σήτα.
Tip
Όταν φτιάχνουµε µείγµατα για χυλούς (π.χ. κρέπες, pancakes) φροντίζουµε το βούτυρο που θα χρησιµοποιήσουµε να είναι κρύο όταν το προσθέσουµε στο αλεύρι, οπότε δεν σβολιάζει ο χυλός. Για ακόµα πιο λείους χυλούς µπορούµε, αφού ετοιµάσουµε το αραιό µείγµα, να το σουρώσουµε σε σήτα.