Translate

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

Charles Perrault - Σαρλ Περώ, ο πατέρας του παραμυθιού

1) Le Petit Chaperon rougeCendrillonla Belle au bois 
dormant et le Chat Botté 
vous saluent !
388η επέτειος από τη γέννηση του Σαρλ Περώ


NEUF CONTES
un livre pour l'été

http://www.cndp.fr/fileadmin/user_upload/CNDP/catalogues/perrault/files/contes_perrault.pdf
Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα,  η  Ωραία Kοιμωμένη και ο Παπουτσωμένος Γάτος σας χαιρετούν !
Σαρλ Περώ: Η Google τιμά με Doodle τον «πατέρα του παραμυθιού» Τον Γάλλο του 17ου αιώνα που μας χάρισε την Κοκκινοσκουφίτσα, τη Σταχτοπούτα, την Ωραία Κοιμωμένη και τον Παπουτσωμένο Γάτο τιμά με Doodle η Google!
Αφιερωμένο στον Σαρλ Περώ είναι το σημερινό Doodle της Google, τον συγγραφέα και λαογράφο που αποφάσισε να καταγράψει τα παραμύθια της εποχής του, που θα γίνονταν κλασικά και θα ενέπνεαν όλες τις μελλοντικές γενιές ευρωπαίων παραμυθάδων, από τους αδελφούς Γκριμ μέχρι και τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

2) Charles Perrault, né le  à Paris 
où il est mort le , est un homme de lettres français, célèbre pour sesContes de ma mère l’Oye. Auteur de textes religieux, chef de file des Modernes dans la Querelle des Anciens et des Modernes, Charles Perrault est l'un des grands auteurs du xviie siècle. L'essentiel de son travail consiste en la collecte et la retranscription decontes issus de la tradition orale française. Il est l'un des formalisateurs du genre littéraire écrit du conte merveilleux.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Charles_Perrault

                       

O Σαρλ Περώ (Charles Perrault) γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 12 Ιανουαρίου 1628 και πέθανε στις 16 Μαΐου 1703. Ο Σαρλ Περώ ήταν Γάλλος λαογράφος και συγγραφέας, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε.           Ο Σαρλ Περώ σπούδασε νομικά και εργάστηκε αρχικά ως υπεύθυνος των βασιλικών κτηρίων. Άρχισε να γίνεται γνωστός ως λογοτέχνης το 1660 περίπου με ερωτικά ποιήματα. Αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του στη μελέτη της ποίησης και των καλών τεχνών. Ήταν αδελφός του Κλωντ Περώ (Claude Perrault, 1613 – 1688), αρχιτέκτονα του Λούβρου. Ο Σαρλ Περώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη φιλολογική διαμάχη αναφορικά με την υπεροχή αρχαίων και νεότερων συγγραφέων. Το 1671 ο Περώ εκλέχτηκε στη Γαλλική Ακαδημία, όπου διάβασε το 1687 το ποίημά του «Ο αιώνας του Μεγάλου Λουδοβίκου» (Le siècle de Louis le Grand, 1687), με αφορμή του οποίου η Γαλλική Ακαδημία διχάστηκε και ξέσπασε η αποκαλούμενη «Διαμάχη των Παλαιών και των Νέων».
Ο Σαρλ Περώ είναι όμως περισσότερο γνωστός σ’ όλο τον κόσμο από τη συλλογή παραμυθιών για παιδιά, που περιλαμβάνονται στις «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας» (Contes de ma mere l’ oye, 1697), που τα έγραψε για τη διασκέδαση των παιδιών του και που έφεραν στη λογοτεχνία τη μόδα των «παραμυθιών» (contes de fees). Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται η «Κοκκινοσκουφίτσα», η «Σταχτοπούτα», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ο Κυανοπώγων», «Ο Κοντορεβιθούλης» κ. ά. Στον Κήπο του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries) στο Παρίσι ανεγέρθηκε το 1908 περίτεχνο μαρμάρινο μνημείο προς τιμήν του Γάλλου συγγραφέα Σαρλ Περώ, με γλυπτές παραστάσεις στη βάση του ηρώων από τα παραμύθια του (π. χ. παπουτσωμένος γάτος), έργο του Γάλλου γλύπτη Γκαμπριέλ Εντουάρ Μπατίστ Πες (Gabriel Edouard Baptiste Pech, 1854 - 1908).
Το 1695, ο Σαρλ Περώ, σε ηλικία 62 ετών, εγκατέλειψε τις περισσότερες από τις κυβερνητικές του θέσεις και τα εκτελεστικά του καθήκοντα σε λογοτεχνικές εταιρίες και καλλιτεχνικούς ομίλους, αφιερώνοντας πια τη ζωή του στη συγγραφή αλλά και την οικογένειά του. Σε μια τέτοια προσπάθεια αποφάσισε να καταγράψει τα προφορικά παραμύθια της εποχής του, που κυκλοφορούσαν εδώ και χρόνια στα στόματα των γονέων της Γαλλίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης, περιβάλλοντάς τα βέβαια με την απαραίτητη δόση λογοτεχνικότητας και αλλάζοντας συχνά τα τέλη τους, ώστε να είναι διδακτικές οι ιστορίες και να μεταφέρουν ηθικά μηνύματα, στα πρότυπα των μύθων του Αισώπου.
Οι εξωραϊσμένοι αυτοί προφορικοί λαϊκοί μύθοι εκδόθηκαν το 1697 σε αυτόνομο τόμο («Histoires ou Contes du Temps passe» - «Ιστορίες και Διηγήματα από τα Περασμένα»), ο οποίος δημοσιεύτηκε με το όνομα του μικρότερου γιου του Σαρλ Περώ, Πιέρ, καθώς ο Σαρλ φοβόταν την κατακραυγή των φιλολογικών του αντιπάλων. Αν και το σύγγραμμα με τις παιδικές ιστορίες που θα γεννούσε ένα ολοκαίνουριο λογοτεχνικό είδος, αυτό των παραμυθιών, θα έμενε γνωστό με τον υπότιτλό του «Ιστορίες της Μητέρας μου της Χήνας» («Les Contes de ma Mere l'Oie).

http://www.newsit.gr/kosmos/Sarl-Pero-o-pateras-toy-paramythioy/493090
http://www.newsit.gr/kosmos/Sarl-Pero-O-anthropos-poy-egrapse-ta-kalytera-paramythia/493089L'essentiel de son travail consiste en la collecte et la retranscription de contes issus de la tradition orale française.

3) Charles Perrault et ses contes : lire , écouter , télécharger

http://www.lepetitquotidien.fr/media/infography/mag/lpq38-pdf/lpq38-charles-perrault.pdf


Cliquez sur la fiche pour télécharger (PDF)

Contes 


Charles Perrault est l'un des grands auteurs du XVIIe siècle célèbre pour ses Contes de ma mère l'Oye

L'essentiel de son travail consiste en la collecte et la retranscription de contes issus de la tradition orale française.

1. Contes à lire ( Télécharger / Lire en ligne)

1.1 Télécharger (PDF/EPUB)

Les Contes (1697) - Bibliothèque Numérique TV5Monde 1.2 Télécharger (PDF) et contes à lire en ligne
1.2.1 - 9 contes de Perrault à télécharger (PDF) / Illustrations Les Images d'Épinal  par ici

1.2.2 - 5 contes à télécharger pour les plus petits / Version courte ( PDF)

Petit Chaperon Rouge / Chat botté / Cendrillon / Belle au bois dormant / Barbe bleue

1.2.3 -  10 Contes de Perrault à lire en ligne  par ici et par 
2.  Contes ( Texte / Audio )


2.1- Lire et écouter les contes en ligne ( Option téléchargement)

2.2- Textes / Audio ( Télécharger / Imprimer )

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:


http://ticsenfle.blogspot.com.es/2015/07/charles-perrault-et-ses-contes-lire.html