Translate

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

La galette des rois - Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ


          


3) Fêter les rois, l'Epiphanie : traditions et coutumes d'antan

4) LA GALETTE DES ROIS: Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ

5) 2ο Δημ. Σχ. Ν. Μουδανιών. La galette des rois et la fête des rois et des reines

Στη σημερινή εποχή, στο πλαίσιο της διδακτικής διαδικασίας, όλο και πιο συχνά ακούμε τον όρο Διαπολιτισμικότητα και Βιωματική Μάθηση. Ως εκπαιδευτικοί καλούμαστε να εφαρμόσουμε τις σύγχρονες διδακτικές και παιδαγωγικές τάσεις και να διευκολύνουμε τους μαθητές μας στην πρόσκτηση της γνώσης, με την Ενεργητική Βιωματική Μέθοδο.
Βιωματικό είναι ό,τι αφορά, ενδιαφέρει και συγκινεί, μέσα ή έξω από την τάξη.
Πολλοί επιστήμονες – μελετητές τονίζουν το ρόλο των αισθήσεων και της δράσης στη διεργασία της μάθησης.  Σύμφωνα δε με τα πορίσματα του R. Mucchielli συγκρατούμε:

10% από όσα διαβάζουμε
20% από όσα ακούμε
30% από όσα βλέπουμε
50 % από όσα βλέπουμε και ακούμε
80% από όσα λέμε ή συζητάμε με άλλους
90 % από όσα λέμε κάνοντας κάτι ταυτόχρονα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο 2ο Σχολείο  Ν.Μουδανιών, έγινε μια προσπάθεια εφαρμογής των προαναφερθέντων στο μάθημα της Γαλλικής Γλώσσας με την παρασκευή και κοπή Βασιλόπιτας αλά… γαλλικά.
Διαβάστε περισσότερα 2ο Δημ. Σχ. Ν. Μουδανιών. La galette des rois et la fête des rois et des reines

 6) Εργασία του Φίλιππου για τη γαλλική βασιλόπιτα, από το 2ο Δημ.Σχ.Ν.Μουδανιών Χαλκιδικής (2014-2015)

                 

7) Παρασκευή   βασιλόπιτας  με ταυτόχρονη βιντεοσκόπηση και οδηγίες στα γαλλικά από δύο ομάδες των πέντε μαθητών, στο 2ο Δημ.Σχ.Ν.Μουδανιών Χαλκιδικής, πέρσι.

                                                     
               





                                             9) Nos affiches autour de la galette.

                       

                                          
         

                   10)  livre à colorier : qui est le roi ?


                          activité manuelle : livre à colorier : qui est le roi ?

  11)   Για την εκμάθηση και εκτέλεση της συνταγής, μου φάνηκε πολύ χρήσιμο αυτό το βίντεο το σχ.έτ. 2013-2014.



12) Την προηγούμενη χρονιά 2014-2015, μπόρεσα να χρησιμοποιήσω αυτό το βίντεο, για την εκμάθηση και εκτέλεση της συνταγής.


        




Voici la recette pour une galette ( 8 personnes)

Ingrédients

2 pâtes feuilletées

100g de poudre d’amande

75g de sucre

50g de beurre

1 oeuf

et bien sûr une fève et un sujet…

Préparation

Mélanger la poudre d’ amande, le sucre, l' oeuf et le beurre fondu puis mettre la pâte obtenue sur une des deux pâtes feuilletées

Placer la fève et le sujet

Recouvrir avec l’autre pâte feuilletée et pincer les deux pâtes sur les bords

Dorer avec du jaune d’oeuf et faire un quadrillage sur le dessus de la galette

Mettre au four 35 minutes.
Recette de la galette des rois


16) Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αυτήν την συνταγή

GALETTE DES ROIS A LA FRANGIPANE 

GALETTE DES ROIS A LA FRANGIPANE dans galette des rois frangipane Galette_des_Rois_2
Pour les petits qui ne sont pas allergiques aux arachides! Pour les autres, il y a la galette des rois à la compote.



.









18) En France, la tradition de la galette des rois qui est typiquement française existe depuis le XIV° siècle, elle se partageait dans les corporations pour désigner le roi de l’année.

Brioche des rois provençaleGalette des rois traditionnelle
Brioche des rois provençale                                                           




19) Τέλος σας δίνω μια συνταγή περιωπής...

Γαλλική Βασιλόπιτα

Γαλλική Βασιλόπιτα [fr]


Ο Jean-Marie Hoffmann, αρχιμάγειρας της πρεσβευτικής κατοικίας στην Αθήνα, μας δίνει την δικιά του συνταγή για την γαλλική βασιλόπιτα.
Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό του παραδοσιακού αυτού επιδορπίου: πίτα στρογγυλή, επίπεδη με χρυσίζων χρώμα, με ζύμη από σφολιάτα και γεμιστή με κρέμα από αλεσμένα αμύγδαλα, που μέσα της κρύβει ένα ‘φλουρί’.
Προσφέρεται την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου, στην γιορτή των Θεοφανίων ή αλλιώς στην Γαλλία την ‘Γιορτή των Βασιλιάδων’, παραπέμποντας στους Βασιλιάδες Μάγους. Η παράδοση θέλει εκείνος που βρίσκει το φλουρί να επιλέγει τον «Βασιλιά» ή την «Βασίλισσά» του.
Στη Γαλλία, οι υπέροχες αυτές βασιλόπιτες κάνουν την εμφάνισή τους στα αρτοπωλεία όλο και νωρίτερα. Πωλούνται σε όλα αρτοπωλεία, μερικές φορές ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, με κρέμα σοκολάτας, με ή χωρίς κρέμα αμυγδάλου.
Ας ανακαλύψουμε τη συνταγή του Jean-Marie Hoffmann :

Για 8 άτομα. 
Χρόνος προετοιμασίας : 45 λεπτά 
Χρόνος ψησίματος : 45 λεπτά
Υλικά :

  • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ ζάχαρη άχνης + 50 γρ για το πασπάλισμα
  • 100 γρ αμύγδαλα σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαϊζένα (κορν φλάουρ)
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 1 σταγόνα εσάνς πικραμύγδαλου
  • 125 γρ κρέμα ζαχαροπλαστικής (βλ παρακάτω την συνταγή της)
  • 2 φύλλα ζύμη σφολιάτα
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
Κρέμα ζαχαροπλαστικής :
  • 125 ml γάλα
  • 30 γρ ζάχαρη
  • 20 γρ αλεύρι
  • 1 κρόκο αυγού
  • ½ σκελίδα βανίλια
Εκτέλεση
Πρώτο μέρος : η κρέμα ζαχαροπλαστικής
Ετοιμάστε από πριν την κρέμα ζαχαροπλαστικής και αφήστε την να κρυώσει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:


http://liagallika.blogspot.gr/search/label/galette%20des%20rois galette des rois


http://liagallika.blogspot.gr/search/label/%C3%89piphanie   Épiphanie















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου