H 14η Ιουλίου, μία από τις πιο σημαντικές ημέρες της Γαλλικής Επανάστασης που καθιερώθηκε ως εθνική εορτή, συνδυάζει σήμερα την επισημότητα στρατιωτικών παρελάσεων παράλληλα με εκδηλώσεις, χορούς και βεγγαλικά. Η κατάληψη της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου 1789, εορτάζεται στη Γαλλία πάνω από έναν αιώνα.
La prise de la Bastille
Η έκρηξη και το ξεκίνημα της Γαλλικής Επανάστασης, βρίσκει το Παρίσι σε μεγάλη αναστάτωση. Την άνοιξη του 1789, οι εκπρόσωποι του κλήρου και των ευγενών απείχαν από τη σύγκληση των Γενικών Τάξεων (Etats généraux). Αυτό οδήγησε τους εκπροσώπους της Τρίτης Τάξης (αστούς και γεωργούς), στην ανακήρυξη της συνέλευσης των τάξεων σε Εθνική Συντακτική Συνέλευση. Τον Ιούλιο, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ φέρνει νέα στρατεύματα και αποπέμπει τον δημοφιλή υπουργό οικονομικών Ζακ Νεκέρ (Jacques Necker).
Το πρωΐ της 14ης Ιουλίου, ο λαός του Παρισιού παίρνει τα όπλα και κατευθύνεται προς ένα παλαιό βασιλικό κάστρο, την Βαστίλη. Μετά από πυροβολισμούς και αιματηρά επεισόδια, καταλαμβάνει το φρούριο και απελευθερώνει τους φυλακισμένους.
Η άλωση της Βαστίλης αποτελεί την πρώτη νίκη του γαλλικού λαού εναντίον ενός συμβόλου του Παλαιού Καθεστώτος. Το κάστρο της Βαστίλης κατεδαφίστηκε πλήρως τους μήνες που ακολούθησαν.
Στις 14 Ιουλίου 1790, εορτάζονται με μεγαλοπρέπεια τα πρώτα γενέθλια της επανάστασης.
La fête nationale
Στη συνέχεια, ο εορτασμός της 14ης Ιουλίου εγκαταλείπεται μέχρι την Τρίτη Δημοκρατία, όπου ο Λέων Γαμβέττας / Léon Gambetta επιθυμεί να εορτάσει τα θεμέλια του καθεστώτος. Με πρόταση του βουλευτή Benjamin Raspail, ο νόμος της 6ης Ιουλίου 1880 καθιερώνει την 14η Ιουλίου ως εθνική εορτή της γαλλικής Δημοκρατίας.
Υπογραμμίζεται ο πατριωτικός και στρατιωτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης, με σκοπό την ανόρθωση της Γαλλίας μετά την ήττα του 1870. Η εορτή ξεκινά με μια μεγάλη παρέλαση με πυρσούς, στις 13 Ιουλίου, το βράδυ. Την επομένη, οι καμπάνες της εκκλησίας και οι κανονιές ανακοινώνουν την παρέλαση, την οποία ακολουθούν ποικίλα θεάματα και παιχνίδια. Οι χοροί και τα βεγγαλικά συμπληρώνουν τον εορτασμό.Μετά την λιτότητα που ακολούθησε τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, η 14η Ιουλίου 1919 εόρτασε μεγαλόπρεπα την νίκη. Με το ίδιο πνεύμα, η 14η Ιουλίου 1945 εορταζόταν τρεις μέρες πριν.
Le 14 juillet aujourd’hui
Η εορτή της 14ης Ιουλίου γνωρίζει πάντα μεγάλη επιτυχία. Στο Παρίσι, η παραδοσιακή στρατιωτική παράδοση στα Ηλύσια Πεδία αποτελεί αντικείμενο σχολαστικής προετοιμασίας. Παντού γίνονται χοροί, φωταγωγίες και βεγγαλικά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρόεδροι της 5ης Δημοκρατίας έφεραν κάποιες αλλαγές στη διεξαγωγή των εορτασμών της ημέρας. Για να ξανασμίξει με την παράδοση του επαναστατικού Παρισιού, ο Πρόεδρος Ζισκάρ Ντ’Εστέν / Valéry Giscard d’Estaing έκανε παρέλαση των στρατευμάτων ανάμεσα στην place de la Bastille και την place de la République.
Υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιττεράν/François Mitterrand, η 14η Ιουλίου 1989 υπήρξε μια δυνατή στιγμή του εορτασμού των διακοσίων χρόνων της Γαλλικής Επανάστασης. Πολλοί ξένοι αρχηγοί κρατών παρακολούθησαν την « La Marseillaise », ένα θέαμα του Ζαν-Πωλ Γκουντ (Jean-Paul Goude).
Το 1994, γερμανοί στρατιώτες του κοινού στρατιωτικού σώματος, Eurocorps, συμμετέχουν στην παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία σε δείγμα συμφιλίωσης.
Από την εκλογή του Προέδρου Σιράκ / Jacques Chirac, πολλοί νέοι απ’όλη τη Γαλλία και στρατιωτικοί, είναι καλεσμένοι στην δεξίωση που δίνεται στο προεδρικό μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία μετά την παρέλαση.
Σε μερικές ημέρες ο εορτασμός της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης αναμένεται ανάλογος σε ολόκληρη τη χώρα. Είτε βρεθείτε στο
Παρίσι, είτε στη
Νίκαια ή οπουδήποτε αλλού είμαι σίγουρη πως θα το απολαύσετε.
Σας εύχομαι να περάσετε υπέροχα όπου και να είστε! Εμείς… ραντεβού και πάλι τον Σεπτέμβρη!
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ σε όλους !
BONNES VACANCES !