Translate

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Je me rappelle...La semaine du goût au primaire et au...secondaire! Ξαναθυμάμαι...η εβδομάδα της γεύσης στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια.


1Présentation généraleLa Semaine du Goût a lieu tous les ans en octobre depuis 1990, à l'initiative du journaliste gastronomique Jean-Luc Petitrenaud.
Objectif pédagogique Eduquer les enfants à la diversité et au plaisir des goûts et des saveurs
                             Αποτέλεσμα εικόνας για semaine du gout 2016

La Semaine du Goût fédère des initiatives locales, régionales et nationales autour de l'éducation au goût, du patrimoine culinaire et des métiers de bouche. La Semaine du goût se déroule sous le haut patronage du ministère de l'éducation nationale. De la maternelle au lycée, plusieurs milliers d'élèves y participent.

                                      La semaine du goût http://www.legout.com/


ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ;

( κάθε χρονιά επί πέντε σχολεία, όμως μπόρεσα να διασώσω μόνο το παρακάτω υλικό!
 Ας όψονται οι διευθυντές της πρωτοβάθμιας και οι σύμβουλοί τους, μόνο ό,τι γίνεται από τους δασκάλους είναι πρωτοποριακό ΚΑΙ άξιο δημοσίευσης στην ιστοσελίδα των σχολείων τους, βέβαια με φωτεινές εξαιρέσεις! Στην πρωτοβάθμια εκπ/ση Χαλκιδικής συνάντησα καταπληκτικούς συναδέλφους ειδικοτήτων με εξαιρετικές δουλειές που όμως έχουν προβληθεί ελάχιστα! )

Στη Γαλλία κάθε χρόνο τον Οκτώβριο από το 1990, γιορτάζουν την εβδομάδα της γεύσης. Μαγείρεμα και γευσιγνωσία από chefs σε ανοιχτούς χώρες και πλατείες, προσκλήσεις και επισκέψεις μεγάλων chefs, στα σχολεία και ομιλίες για τη σημασία της σωστής διατροφής.

Η εβδομάδα της γεύσης είναι μια γαστρονομική συνάντηση, γύρω από πρωτότυπες καιδιαφορετι-κές μαγειρικές. Βασισμένη πάνω στις αξίες της πατροπαράδοτης γαλλικής κουλτούρας έχει σκοπό να μυήσει στην τέχνη της γαστρονομίας, στη διαφορετικότητα των γεύσεων, στη γνώση της γεύσης και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε ένα τρόπο ισορροπημένης ζωής.
Γι αυτόν τον λόγο, ateliers προσκαλούν το ευρύτερο κοινό σε μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίας, ανταλλαγών...γευμάτων των chefs, για τους πιο μεγάλους και δράσεις μέσα στο σχολείο για τους πιο μικρούς, κάνοντας αυτήν την εβδομάδα γευστικότατη.


1)  Στο Δημ. Σχ. Ν. Μαρμαρά (2013-2014)


Chef....une question!

 Στο Δημ. σχ. Ν. Μαρμαρά,πληροφορηθήκαμε, παρακολουθήσαμε την παρασκευή μιας εύκολης συνταγής


                                      Chef .... une question ! La cuisine pour les enfants


 κάναμε μάθημα γευσιγνωσίας με φρούτα και λαχανικά, μαθαίνοντας το αντίστοιχο λεξιλόγιο και δοκιμάζοντας ντομάτες, καρότα και μήλα.


                                  



2) Στο Δημ. Σχ. Αγ.Νικολάου (2014-2015)


Spécialités françaises

Στο Δημ. Σχ. Αγ.Νικολάου το τμήμα γαλλικών της πέμπτης γιόρτασε την εβδομάδα της γεύσης, δοκιμάζοντας γαλλικά μπισκότα, αφού :





                                       
α) ενημερωθήκαμε για  ό,τι συμβαίνει στα γαλλικά σχολεία αυτήν την εβδομάδα

β) μιλήσαμε για κάποιες γαλλικές λέξεις που χρησιμοποιούμε για το:


φαγητό

απεριτίφ apéritif (= ορεκτικό) < μεσαιωνικό γαλλικό aperitivus < λατινικό aperio (= ανοίγω)
γκαρσόν / γκαρσόνι garçon (= αγόρι)
γκοφρέτα gaufrette
γραβιέρα gruyère, από το όνομα της ελβετικής περιοχής Gruyère
ζαμπόν jambon (= χοιρομέρι)


ζελέ gelée < geler (= παγώνω)
κουβέρ couvert < λατινικό coopertus (= σκεπασμένος)
κουβερτούρα couverture < λατινικό coopertura (= σκεπασμένη)
κρέπα crêpe < λατινικό crispus (= σγουρός, τραχύς)
κροκέτα croquette < croquet (= κριτσανίζω, μασουλώ)
κρουασάν croissant (= γλύκισμα) < croissant (= μισοφέγγαρο)



μαγιονέζα mayonnaise
μενού menu (= μικρός, λεπτομερής) < λατινικό minutus (= μικρός, λεπτός) < minuo(= ελαττώνω, συγκόπτω)
μπεσαμέλ béchamel, από το όνομα του Γάλλου χρηματιστή Μπεσαμέλ που την επινόησε
μπιμπερό biberon < λατινικό bibo (= πίνω)


μπιφτέκι bifteck < αγγλικό beef steak (= φέτα βοδινού κρέατος)
μπολ bol < αγγλικό bowl
μπουφές buffet
ομελέτα omelette < αρχαίο γαλλικό omelette ή alumelle (= μικρή λάμα) < λατινικό lamella (= μικρό μεταλλικό πιάτο)
ορντέβρ hors-d’-oeuvre (= τα εκτός του κυρίως γεύματος) < hors (= εκτός) + oeuvre(= έργο)
παρμεζάνα parmesan, από το όνομα της ιταλικής πόλης Πάρμα
πικνίκ pique-nique < piquer (= κεντώ) + nique (= άχρηστο πράγμα)
πουρές purée < αρχαίο γαλλικό purer (= καθαρίζω, στραγγίζω λαχανικά) < λατινικό puro (καθαρίζω)

πουρμπουάρ pourboire (= φιλοδώρημα) < pour boire (= για να πιεις)
ρεστοράν restaurant < restaurer < λατινικό restauro (= ανακαινίζω, ανανεώνω)
ροκφόρ roquefort, από το όνομα της γαλλικής περιοχής Roquefort

ρολό rouleau (= κύλινδρος) < rouler (= περιστρέφω, κυλώ)
σαγκουίνι sanguine (= αιματώδης)
σαντιγί chantilly, από το όνομα της περιοχής Chantilly στη Γαλλία όπου παρασκευάστηκε
  για πρώτη φορά

σερβίρω servir < λατινικό servio (= υπηρετώ)
σεφ chef (= αρχηγός) < λατινικό caput (= κεφαλή)
σοτάρω sauter (= τσιγαρίζω)
σουφλέ souffle < souffler (= φυσώ, φουσκώνω)
σπεσιαλιτέ spécialité (= ειδικότητα)

τιρμπουσόν tire-bouchon < tirer (= τραβώ) + bouchon (= πώμα)
τάρτα tarte
τρούφα truffe < λατινικό tuber (= εξόγκωμα)
φραπέ frappé (= χτυπημένος)

φρικασέ fricassée (= τηγανητό κρέας με βούτυρο μέσα σε σάλτσα)
φριτέζα friteuse (= σκεύος για τηγάνισμα)
φρουί γλασέ fruit glacé < fruit (= φρούτο) + glacé (= παγωμένο)


http://podilato98.blogspot.gr/2012/08/daneies-apo-gallika.html



3) Στο 2ο Δημ. Σχ. Ν.Μουδανιών (Ε' τάξη και ΣΤ' τάξη, 2014-2015)

 Stop au gaspi !GASPILLAGE ALIMENTAIRE
 2ο Δημ.Σχ.Ν.Μουδανιών.16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής / 24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας



2ο Δημ. Σχ. Ν. Μουδανιών - Semaine du Goût
 Stop au gaspi !



Ορμώμενες από την εβδομάδα των γεύσεων
 ( Semaine du goût 2014: GASPILLAGE ALIMENTAIRE-Διατροφική σπατάλη )
που γίνεται κάθε χρόνο στη Γαλλία αυτήν την περίοδο, διοργανώσαμε από κοινού τα τμήματα γαλλικών και γερμανικών στις 24-10-2014 στο σχολείο μας 

(2ο Δημ.Σχ.Ν.Μουδανιών)εκδήλωση δύο διδακτικών ωρών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν έξι τμήματα των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄(συνολικά 130 μαθητές).


Η Σύλβια και εγώ, ευχαριστούμε πάρα πολύ
 α) τους μαθητές των τμημάτων γαλλικής και γερμανικής γλώσσας για το άριστο, χωρίς πρόβες, λόγω πίεσης χρόνου, αποτέλεσμα!!!
β) τους συναδέλφους μας δασκάλους και καθηγητές ειδικοτήτων,
για τη βοήθεια που μας προσέφεραν.
Οργάνωση και εποπτεία οι καθηγήτριες :


Γαλλικών -Χατζοπούλου Λία
Γερμανικών- Αγραφιώτη Σύλβια

4) Στο 2ο Δημ. Σχ. Ν.Μουδανιών (Ε' τάξη, 2014-2015)

  Les 5 sens 2o Δημoτικό Σχολείο Ν.Μουδανιών.Semaine du Goût 2014


  Στο 2ο Δημ. Σχ. Ν.Μουδανιών, με το τμήμα γαλλικών της πέμπτης τάξης 

       Το να τρως είναι μια εμπειρία, στην οποία χρησιμοποιείς πολλές αισθήσεις. Έτσι και εμείς εργαστήκαμε πάνω στις 5 αισθήσεις και ενισχύσαμε τη γεύση μας δοκιμάζοντας γαλλικά μπισκότα.
                        
                 


    5) Στο Δημ. Σχ. Νικήτης (ΣΤ' τάξη, 2014-2015)


    Le Petit Déjeuner


    Στο Δημ. Σχ. Νικήτης, με το τμήμα γαλλικών της έκτης τάξης, μπορέσαμε και συνδέσαμε την εβδομάδα της γεύσης με το κεφάλαιο της διατροφής του βιβλίου μας, έτσι τα παιδιά

      ενημερώθηκαν για τη  διατροφική αξία του πρωινούδούλεψαν το αντίστοιχο λεξιλόγιο με fiches και δημιούργησαν ωραίες αφίσες.


    6) Στο Δημ. Σχ. Νικήτης (Ε' τάξη, 2014-2015)


     Je sais manger équilibré


    Στο Δημ. Σχ. Νικήτης, με το τμήμα γαλλικών της πέμπτης τάξης 

    1ο) μιλήσαμε για τις ομάδες τροφίμων 
     2ο) δουλέψαμε πάνω στο λεξιλόγιο με τα φύλλα εργασίας : 
    a) Je sais manger équilibré
     b) La nourriture

3ο)  κάναμε εμπέδωση των ομάδων τροφίμων με την  ημέρα γευσιγνωσίας 

(γευτήκαμε έξι  προϊόντα, ένα από κάθε ομάδα: ψωμί, τυρί, μήλο, ντομάτα, αμύγδαλα και καραμέλες)

7) Γ/ΣΙΟ ΣΥΚΙΑΣ la Semaine du Goût 2015-2016 

Τα παιδιά του τμήματος γαλλικών της Β΄τάξης του Γ/σίου Συκιάς,
α) βρήκαν πληροφορίες για την εβδομάδα της γεύσης,
β) τις παρουσίασαν στην τάξη 
γ)δουλέψαμε πάνω στις πέντε αισθήσεις με το φύλλο εργασίας 
δ)και κάναμε αφίσα για τον πίνακα ενημερώσεων του σχολείου. 


8) Γ/ΣΙΟ Ν.ΜΑΡΜΑΡΑ la Semaine du Goût 2015-2016 
Le gaspillage alimentaire et l' olive 
( dégustation d'olives )Διατροφική σπατάλη- Προϊόντα ελιάς

Παρακολούθηση εκδήλωσης δύο διδακτικών ωρών για τα τμήματα της Β΄τάξης του Γ/σίου Ν.Μαρμαρά.

Γ/σιο Ν.Μαρμαρά, β1 και β2εκδήλωση για την εβδομάδα των γεύσεων. 

α)Στο πρώτο μέρος

 - ασχοληθήκαμε και ενημερωθήκαμε για τη διατροφική σπατάλη - gaspillage alimentaire 
παρακολούθηση βίντεο (http://liagallika.blogspot.gr/search/label/gaspillage%20alimentaire).


β) Στο δεύτερο μέρος,
 - έγινε η παρουσίαση των αφισών
και των  projets σε powerpoint έχοντας θέμα την ελιά, ένα τοπικό προϊόν.

 Ελιές - λάδι: Η περιοχή έχει την ονομαστή  ποικιλία Χαλκιδικής, με παραγωγή άριστης ποιότητας λαδιού και βρώσιμης ελιάς.

γ) Στο τρίτο μέρος,
-  παρασκευή συνταγής
μας έκαναν την τιμή οι κυρίες Φωτεινή και Ελπίδα Τοπάλη να παρευρεθούν και να μας παρουσιάσουν τη συνταγή για ελιοπιτάκια, έναν εναλλακτικό τρόπο βρώσης της ελιάς. 
Τα παιδιά χάρηκαν πολύ διότι συμμετείχαν ενεργά στην παρασκευή!!!



δ) στο τέταρτο μέρος 
- γευσιγνωσία
τα παιδιά γεύτηκαν ελιές πράσινες και μαύρες, ελιοπιτάκια και μπαγκέτα με πάστα πράσινης ελιάς και πάστα ελιάς καλαμών.       Την πάστα την παρασκεύασε η διευθύντριά μας, κα Γαβριηλίδου, και την ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή της και την παρουσία της.
Τις συνταγές:  πάστα πράσινης ελιάς, πάστα ελιάς καλαμών και τη συνταγή για ελιοπιτάκια, θα τις αναρτήσω μόλις βρω λίγο χρόνο.

                  Υπεύθυνη εδήλωσης 

Η εκ/κός : Χατζοπούλου Ευαγγελία ΠΕ 05

http://liagallika.blogspot.gr/2015/10/la.html



9)Γ/ΣΙΟ Ν.ΜΑΡΜΑΡΑ la Semaine du Goût 2015-2016


το πιο γλυκό ψωμί - λαϊκό παραμύθι - béni soit le pain


ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Picture



Το ψωμί και η μπαγκέτα μέσα από πίνακες ζωγραφικής  - μουσείο Λούβρου




 Οι μαθητές του τμήματος των γερμανικών δούλεψαν μαζί μας το bretzel αναμένοντας καθηγητή, μάταια βέβαια γιατί δεν ήρθε για το σχ.έτος 2015-16.

9) Γ/ΣΙΟ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ la Semaine du Goût 2015-2016 


                    
Ηεβδομάδα των γεύσεων σε συνέχεια...
Καθώς είμαι μια μέρα μόνο στο Γ/σιο Ν.Μουδανιών, αναρτώ τις σημερινές εργασίες των μαθητών μου για τη semaine du goût 2015.
Μιλήσαμε για τη διατροφική σπατάλη - gaspillage alimentaire, είδαμε βιντεάκια στα γαλλικά και γερμανικά και παρουσιάσαμε τα projets για τα τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής.
ΕΛΙΑ - ΜΕΛΙ - ΦΥΣΤΙΚΙ
Τέσσερις εργασίες είναι σε μορφή powerpoint. Να δούμε πότε θα μπορέσω να τις αναρτήσω!!!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: