ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Béni soit le pain
Ce petit miracle fait de farine et d’eau, symbole de la gastronomie française...
Κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, μια βδομάδα στη Γαλλία είναι αφιερωμένη στις γεύσεις : επισκεφτείτε το επίσημο site της γεύσης ici .
Έχοντας αφετηρία την εβδομάδα των γεύσεων αποφασίσαμε να δουλέψουμε διαθεματικά το παραμύθι «το πιο γλυκό ψωμί», με την κα Έφη Μαδυτινού, φιλόλογο του Γ/σίου Ν.Μαρμαρά και συνάδελφό μου και με τους μαθητές μας των Α1 και Α2 τμημάτων.
Πολύ κέφι, όρεξη και καλή συνεργασία είναι τα συστατικά του στόχου μας.
Επιδιώκεται οι μαθητές:
· Να συνειδητοποιήσουν ότι τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία και ότι η πλεονεξία και η φιλαργυρία είναι ελαττώματα για τον άνθρωπο.
Να εργαστούν ομαδικά, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι η γνώση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, αναζήτησης και «συνοικοδόμησης» μεταξύ των μελών της ομάδας.
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ
Από τη δική μου πλευρά, επιδιώκεται οι μαθητές:
Να προσεγγίσουν το ψωμί, μέσω της ξένης γλώσσας που διδάσκονται από
- πίνακες ζωγραφικής - μουσείο Λούβρου
- συλλογή πληροφοριών
- λεξιλόγιο στα γαλλικά και γερμανικά για την παρασκευή ψωμιού
- και καλλιτεχνική διάθεση
ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ, οι μαθητές του τμήματος δουλεύουν μαζί μας το bretzel
- συλλογή πληροφοριών
ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ, οι μαθητές του τμήματος δουλεύουν μαζί μας το bretzel
"Le petit pain au chocolat" de Joe Dassin" - Paroles ici A2
Boulangerie et pâtisserie
Ressources pédagogiques
Télécharger la fiche
Tendance food : béni soit le pain
Ce petit miracle fait de farine et d’eau, symbole de la gastronomie française, est passé tout près du désastre. Après avoir été industrialisé et standardisé, il a retrouvé sa saveur grâce à une génération de passionnés.
Le pain quotidien, dominé, après la Seconde Guerre mondiale, par une baguette blanche et sèche à la mie fadasse, a été sauvé in extremis ; c’est le décret "pain" du 13 septembre 1993 qui l’arracha des griffes de l’industrialisation et des terminaux de cuisson. Le pain de tradition, sans additif (ou presque), non surgelé, devra être pétri, façonné et cuit sur un même lieu.
La baguette - Η μπαγκέτα
Η μπαγκέτα είναι ένα από τα σύμβολα του γαλλικού γαστρονομικού πολιτισμού. Η στενόμακρη φραντζόλα, παρότι έχει ιστορία διακοσίων και πλέον ετών, αναγνωρίστηκε επισήμως από το γαλλικό κράτος μόλις στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν.
Ας δούμε ορισμένα στοιχεία που αξίζει να γνωρίζουμε γι'αυτήν.
Ας δούμε ορισμένα στοιχεία που αξίζει να γνωρίζουμε γι'αυτήν.
για περισσότερα πατήστε παρακάτω
- Des expressions avec le mot pain
- L'intern@te.com
- Liste d'expressions françaises avec le mot pain
Expressions autour du pain - cours
Baguette de tradition française : histoire , recette
Mie d'une " baguette de tradition française " (décret 93-1074 du 13 septembre 1993). |
La baguette "de tradition française" est devenue un incontournable du quotidien des Français.
La "tradi" illustre le passage d’un pain-nécessité au pain-plaisir revendiquant la qualité , le goût , et l’équilibre alimentaire
1. Un peu d'histoire
C’est le 13 septembre 1993 qu’est institué le "Décret Pain", le point de départ officiel de la "Baguette de Tradition Française" son appellation exacte.
για περισσότερα πατήστε παρακάτω
La boulangère !
Pour changer, aujourd’hui, ce n’est pas une interview mais une discussion dans une boulangerie. La qualité audio n’est pas très bonne, c’est un peu difficile, je suis désolée… Donc écoutez bien !
για περισσότερα πατήστε παρακάτω
για περισσότερα πατήστε παρακάτω
http://gabfle.blogspot.co.uk/2011/04/document-audio-pour-le-niveau-a1-la.html
http://julieprof.blogspot.gr/2014/02/boulangerie-et-patisserie.html
Σε μορφή .doc
Διδακτική πρόταση για το λαϊκό παραμύθι «Το πιο γλυκό ψωμί». ... επεξεργάζονται ανά ομάδα διαφορετικό παραμύθι συμπληρώνοντας σχετικά φύλλα εργασίας ...
Το λογοτεχνικό απόσπασμα που ακολουθεί, ανήκει στην κατηγορία των λαογραφικών έργων, τα οποία είτε ως απανθίσματα αυθεντικού και γνήσιου λαϊκού λόγου, είτε ως έργα γνωστών συγγραφέων που αποτυπώνουν τη λαϊκή νοοτροπία και συμπεριφορά, επιχειρούν να φωτίσουν τις ποικίλες όψεις της λαϊκής ζωής και του λαϊκού πολιτισμού.
Το παραμύθι που ακολουθεί είναι κεφαλονίτικη παραλλαγή μιας παλαιάς λαϊκής αφήγησης. Ανήκει στον ευρύ τύπο των διηγηματικών ή κοσμικών παραμυθιών, τα οποία αναφέρονται στις περιπέτειες των ανθρώπων χωρίς να χρησιμοποιούν υπερφυσικά στοιχεία. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο παραμύθι κατατάσσεται στην κατηγορία των διδακτικών παραμυθιών που, όπως παρατηρεί ο Δ. Λουκάτος, «έχουν πάντα μέσα τους μια διάθεση για διδασκαλία».
Δείτε το κείμενο Κάποτε ήταν ένας πλούσιος βασιλιάς, πολύ πλούσιος, που ό,τι επιθυμούσε η καρδιά του το ’χε. Όλα τα είχε, και τον έλεγαν ευτυχισμένο, ώσπου έπαθε μια παράξενη ανορεξιά και δεν
είχε όρεξη να βάλει τίποτα στο στόμα του.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A107/391/2582,21817/
http://2stav-glossa.blogspot.gr/2015/09/blog-post_27.html προτζεκτ ψωμι
anosis.gr/kkantas/dclass/Progect%20psomi/parousiasipsomi.ppt
Το ψωμί των Κυπρίων: καθημερινός βίος και παράδοση |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου