Translate

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

«Ήταν ένα μικρό καράβι» / « Il était un petit navire » (projet Α1 λυκείου Ν.Μαρμαρά)

Τέλος του Νοέμβρη, στην τάξη της Α'1 Λυκείου Ν.Μαρμαρά, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των θεμάτων που είχαν προτείνει οι μαθητές μου, ορίζεται το θέμα του projet ΝΑΥΑΓΙΑ.


Προτείνω μιας που είμαι καθηγήτρια γαλλικών, να εντάξουμε και το 


Ποιο ήταν το «μικρό καράβι;»

 « Il était un petit navire » / «ήταν ένα μικρό καράβι» 

Το «ήταν ένα μικρό καράβι» είναι ένα από τα πιο γνωστά παιδικά τραγούδια που εδώ και δεκάδες χρόνια μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Είναι ένα παιχνιδιάρικο τραγούδι, καθώς στη στροφή: «και τότε ρίξαμε τον κλήρο να δούμε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί» τα παιδιά μπορούν στη συνέχεια του να προσθέσουν όποιο όνομα θέλουν, λέγοντας «κι ο κλήρος πέφτει στον/στην…». Το αυθεντικό τραγούδι είναι γαλλικό και έχει τίτλο «il etait un petit navire». Η αληθινή ιστορία στην οποία βασίζεται δεν είναι παιδική, αλλά δυσάρεστη και μακάβρια.

Έτσι χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

α) συγχρονα ναυάγια που συγκλόνισαν τον κόσμο

β) αρχαία ναυάγια Ελλάδας
γ)  « Il était un petit navire » / «ήταν ένα μικρό καράβι» 



Τα παιδιά δούλεψαν πολύ κατά το 1ο τετράμηνο και το ίδιο projet το συνεχίσαμε και στο 2ο τετράμηνο, βλέποντας ότι δε μπορούμε να καλύψουμε το θέμα.
Μέρος της δουλειάς τους παρουσίασαν στο σχολείο την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016.

DSCN0473
Μπορείτε να δείτε την τελική παρουσίαση του project με θέμα "Ήταν ένα μικρό καράβι"

"Ήταν ένα μικρό καράβι"


Δεδομένα, πληροφορίες, γνώσεις , σοφία μετασχηματίστηκαν και έδωσαν τη δυνατότητα σκέψης και πράξης.
Κυρίως μας παρείχαν τη δυνατότητα να δούμε ποια κοινωνικά και ηθικά ζητήματα ανακύπτουν και να λάβουμε θέση  επ'αυτών, την οποία και μπορούσαμε να εξηγήσουμε και να υπερασπιστούμε.

1) Δεχτήκαμε συνολικά τρεις επισκέψεις στο σχολείο μας, δύο του κου Σκλέπου, Λιμενάρχη του Ν.Μαρμαρά και της κας Παγιάβλα-Γκιώτη Βανέσας, προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου  Ν.Μαρμαρά ΠΡΟΙΚΟΝΗΣΟΣ( πρόσφυγες- Σαντάλα)

2) Επισκεφτήκαμε το λιμάνι και τον ταρσανά του Ν.Μαρμαρά. Συναντήσαμε τους αλιεργάτες, τον κο Ξενάκη, οδηγό του καϊκιού (θαλάσσιο λεωφορείο με διαδρομή Ν.Μαρμαρά - Porto Carras), μιλήσαμε με το ναυπηγό κο Γιάννη Γεράκη.

3) Επίσκεψη στο Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων στα Ν.Μουδανιά Χαλκιδικής


4) Εμπλέξαμε και άλλα γνωστικά αντικείμεναποίηση  κάναμε αφίσες,γράψαμε τα δικά μας  ποιήματα, με τη βοήθεια της φιλολόγου μας κας Στάμου Κατερίνας (Νίκος Καββαδίας)

5) ζωγραφική με τη βοήθεια της καθ. των καλλιτεχνικών κας Λειβαδιώτη Αναστασίας εδώ
 ( καταγγελία- γκουέρνικα σε ναυάγιο, για την οδύσσεια των προσφύγων, 57 έργα συνολικά από τους μαθητές όλων των τάξεων του γυμνασίου μας, φυσικά και από την Α'1 Λυκείου).

6) πληροφορική ( ψηφιακά ναυάγια) ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΝΑΥΑΓΙΩΝ



1η ομάδα: Λειβαδιώτης Γιώργος, Ζάρας Μάκης, Μινασίδης Ηλίας, Ξεφτέρης Αστέρης και Ντελιοπούλου Θεοφανή

2η ομάδα: Ντισάνη Εσμεράλντα, Ρόβη Πολτέα, Γκίκα Μαρία και Γιάνο Έλενα

3η ομάδα:  Μαριάνθη Δεληθανάση, Άμυ Ματσούκα, Ελένη-Μαρία Μερσίνη, Σαράντης Ξενάκης

7) Εδώ παραθέτω, την εργασία για τον κυβισμό του Βαγγέλη-Ραφαήλ Ρεβενικιώτη, μαθητή της Β2 γυμνασίου, με θέμα "Ρεύματα Ζωγραφικής" εδώ

8) Κάναμε συνδιδασκαλία 2 ωρών, με τις συναδέλισσές μου



9) ΚΑΙ σε όλη τη διάρκεια του projet ήμασταν χαμένοι και χωμένοι στη βιβλιοθήκη, στην αίθουσα προβολών και στην αίθουσα πληροφορικής...

Χαρήκαμε, γελάσαμε, μάθαμε, ψάξαμε, δημιουργήσαμε, παρουσιάσαμε, σκεφτήκαμε, κατασκευάσαμε, παρακολουθήσαμε, προβληματιστήκαμε, επιχειρηματολογήσαμε, διαβάσαμε, ζωγραφίσαμε, περάσαμε υπέροχα και τώρα που φθάσαμε στο τέλος, κάνοντας ανασκόπηση, θεωρώ ότι το ίδιο θέμα θα μπορούσαμε να το δουλεύουμε και άλλα τόσα τετράμηνα...

ΔΕ σας κρύβω ό,τι στην αρχή, στο άκουσμα του θέματος ΝΑΥΑΓΙΑ, υπήρχε μια παγωμάρα από όλους,ωχ! τι θέμα είναι αυτό;

Τελικά ήταν το καλύτερο θέμα, με πάμπολλες προεκτάσεις!


Όμως, δε θα υπήρχε αυτή η γλυκιά θύμηση, αν τα παιδιά μου δεν ήταν με ήθος και αξίες, αν όλα δε στηρίζονταν στην αλληλοβοήθεια, συνεργασία, αλληλεγγύη, στο δέσιμο της τοπικής κοινωνίας και στην προθυμία όλων των εμπλεκομένων.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ, για την εμπλοκή σας στο projet μας!


Ο Ν.Μαρμαράς είναι ένα προσφυγικό χαλκιδικιώτικο χωριό, ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1924 με την έλευση των προσφύγων από το Μαρμαρά ή Προικόνησο (ένα νησί στην Προποντίδα, το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα των Προκοννήσων βρίσκεται βορειοδυτικά της Κυζικινής Χερσονήσου και απέχει 70 ναυτικά μίλια από την Κωνσταντινούπολη). Ως τα τέλη της δεκαετίας του ' 60, εγκαταστάθηκαν στον οικισμό και αρκετοί κάτοικοι, ντόπιοι, από το γειτονικό, Παραδοσιακό Βυζαντινό Οικισμό, Παρθενώνα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου