Translate

Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

2ο Δημ. Σχ. Ν. Μουδανιών Ε΄τάξη.ROULE GALETTE . .

Σήμερα, μιλήσαμε για το έθιμο της βασιλόπιτας (la galette des rois) στη Γαλλία. 
Κάναμε τις αντίστοιχες  ασκήσεις και projets, είδαμε το παραμύθι ROULE GALETTE και τη συνταγή της  galette des rois.
Δουλέψαμε με το λεξιλόγιο της galette des rois.
Παίξαμε με την course à la galette !
Ανακαλύψαμε το κρυπτόλεξο  fête des rois σε σχήμα αστεριού για τα Θεοφάνεια ( un jeu de mots mélés en forme d'étoile pour l’Épiphanie).
Κάναμε το puzzle του παραμυθιού ROULE GALETTE .

                              RECETTE Galette des Rois | livre animé | Fête des Rois - Épiphanie

Σύμφωνα με το Aναλυτικό Πρόγραμμα της Διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών, οι μαθητές μας, εκτός από τα αμιγώς γλωσσικά στοιχεία πρέπει να διδάσκονται και τα πολιτισμικά στοιχεία που αφορούν στη Διδασκόμενη Γλώσσα. Οι συνήθειες, οι παραδόσεις και τα έθιμα των λαών που την ομιλούν εμπίπτουν στη διδακτική της, καθώς όπως είναι γνωστό, οι λέξεις δεν αποκτούν νόημα παρά μόνο μέσα στο επικοινωνιακό πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιούνται και όχι μέσα από μια λεξικογραφική παρουσίασή τους.

Το έθιμο της Βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική γιορτή των Κρονίων
http://users.sch.gr/geioanni/sel-eortes=1/sel-eortes=2=EKKLHS_EORTOLOGIO/sel-xristougenna/3.htm, 
όπου γινόταν προσφορά φρούτων και άρτου σε όλους, πολίτες και δούλους. Οι Ρωμαίοι το διατήρησαν στη δική τους αντίστοιχη γιορτή, τα Σατουρνάλια, ενώ μετέπειτα οι Φράγκοι το ενσωμάτωσαν στα δικά τους ήθη και έθιμα, και μάλιστα το τροποποίησαν, αφού ήταν εκείνοι που πρώτοι τοποθέτησαν νόμισμα μέσα στην πίτα κι ανακήρυτταν όποιον το βρει σε “Βασιλιά της βραδιάς”.
Το έθιμο της κοπής Βασιλόπιτας υπάρχει και στη σημερινή Γαλλία, διαφοροποιημένο ωστόσο από το αντίστοιχο ελληνικό έθιμο. Στη Γαλλία, κατά την παράδοση, το γλυκό, ένα είδος κέικ από φύλλα τραγανής ζύμης, ψημένο στο φούρνο, που πλέον είναι γεμιστό με φρούτα, σοκολάτα ή κρέμα από αμύγδαλο που είναι κι η πιο διαδεδομένη εκδοχή, ονομάζεται Galette des Rois (Γαλέτα των Βασιλιάδων) και κόβεται την ημέρα των Θεοφανείων, και όχι την Πρωτοχρονιά, για να γιορταστεί ουσιαστικά η προσφορά την τριών μάγων στο Θείο Βρέφος.
Μέσα στη Galette des Rois δε βάζουν φλουρί αλλά μία fève δηλαδή μία μικρή πορσελάνινη φιγούρα (μινιατούρα κουκλίτσα ενός μωρού συνήθως) ή ένα φασόλι ή κουκί που συμβολίζουν τη γονιμότητα. Κατά άλλους το φασόλι προέρχεται από τους Ρωμαίους και η κουκλίτσα συμβολίζει το μικρό Χριστό. Οι πορσελάνινες fèves, που αναπαριστούν τον μικρό Ιησού, πρωτοεμφανίστηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα και αντικατέστησαν σχεδόν συστηματικά τα κουκιά μετά το 1870. Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία ευφάνταστων fèves που αποτελούν τη χαρά των συλλεκτών. Αυτός που βρίσκει τη fève στέφεται “Βασιλιάς” της ημέρας και φοράει μια χρυσή (χάρτινη) κορώνα! Ο «Βασιλιάς » αυτή τη μέρα μπορεί να δίνει διαταγές στα μέλη της οικογένειας ή της παρέας!
Έχει όμως και υποχρεώσεις! Την επόμενη χρονιά θα πρέπει να φτιάξει αυτός πίτα στο σπίτι του και να φυλάξει το στέμμα για να το δώσει στον επόμενο τυχερό….
Επίσης, η κοπή της πίτας έχει και ένα πολύ ωραίο εθιμοτυπικό: ο γηραιότερος κόβει την πίτα, ο νεότερος κρύβεται κάτω από το τραπέζι, έτσι ώστε να μην την βλέπει, και όταν κόβονται τα κομμάτια, λέει σε ποιον θα δοθούν. Έτσι, εξασφαλίζεται η δίκαιη διανομή των κομματιών.