Translate

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Cirque du Soleil ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Π.Α.Ο.Κ. SPORTS ARENA

Το Cirque du Soleil επανέρχεται με το Quidam

Το Cirque du Soleil όπως δεν το έχετε ξαναδεί ποτέ, σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι πέρα από κάθε φαντασία. Εκεί όπου τα όνειρα ζωντανεύουν και οι φυσικοί νόμοι καταργούνται. Μέσα από ένα τελείως διαφορετικό, ανατρεπτικό, μοντέρνο υπερθέαμα αφιερωμένο στον αληθινό κόσμο: Το μοναδικό Quidam...


Το Cirque du Soleil επανέρχεται με το Quidam
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Π.Α.Ο.Κ. SPORTS ARENA
30 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου 2014
8 παραστάσειςΔιάρκεια παράστασης 2 ώρες
Η επιτομή του διαφορετικού, του αλλιώτικου, η αποθέωση της ανανέωσης, το απαύγασμα μίας εσωτερικής ανατροπής, μίας αισθητικής επανάστασης, χαρακτηρίζουν την επετειακή παράσταση για τα 30α γενέθλια του Μεγαλύτερου Θεάματος στον κόσμο.
Αν το μυστικό της τεράστιας και διαχρονικής επιτυχίας του Cirque du Soleil είναι η αξεπέραστη δυνατότητα του να μεταμορφώνεται, να μεταλλάσσεται, να ανανεώνεται συνεχώς ώστε πάντα να αποκλείει τον κορεσμό προσφέροντας στον θεατή την αίσθηση ότι βλέπει κάτι εντελώς φρέσκο, ιδιαίτερο και ξεχωριστό, τότε τοQuidam αποτελεί με σιγουριά την απόλυτη και περίτρανη επιβεβαίωση αυτού του κανόνα. Γιατί το Quidam, διατηρώντας μόνο την αναμφισβήτητη ποιότητα του Cirque du Soleil, αποτελεί επί της ουσίας την τολμηρότερη και βαθύτερη τομή στην πολύχρονη ιστορία του.


Από τη μία λοιπόν η πάγια υψηλή αισθητική, η αυθεντικότητα της έμπνευσης, το ταλέντο και η ουσία, σε συνδυασμό με την κατανοητή σκηνική αφήγηση που διασφαλίζει την μαζικότητα, την λαϊκή πρόσβαση, τη χαρά, το γέλιο, την διασκέδαση. Το εξαιρετικό αυτό συστατικό στοιχείο δηλαδή, που κάνει το Cirque du Soleil μοναδικό στην ιστορία της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, αφού απαντά με πειστικότητα, τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αυταπόδεικτο λαμπρό αποτέλεσμα, στο αέναο μέχρι τώρα ζητούμενο της αληθινής τέχνης.

Από την άλλη όμως, η θετική πρόκληση, η πρωτοπορία, το σύγχρονο όραμα, η ευχάριστη έκπληξη, η φρεσκάδα του καινούργιου. Γιατί το Quidam επιχειρώντας με ακρίβεια και επιτυχία ένα εντυπωσιακό-σαν και τα ριψοκίνδυνα ακροβατικά του- χρονικό άλμα, τόσο με την θεματική όσο και με τις υπερσύγχρονες τεχνικές του, ανάγεται σε βαθειά τομή, σηματοδοτώντας όμως ταυτόχρονα και τη φυσική εξέλιξη του Cirque du Soleil.
Εμπεριέχοντας στο DNA του την μεγαλοπρέπεια, την ευαισθησία και το χιούμορ, παραμένοντας συναπάντημα και σταυροδρόμι όλων των σκηνικών τεχνών, του τσίρκου, του θεάτρου, της μιμικής, της μουσικής και του χορού, της καλλιτεχνίας και των αθλητικών επιτευγμάτων, εξερευνά παράλληλα μέσω της λαμπρότητας των εικόνων του την νέα εποχή και τα ζητούμενά της, αποδίδοντας τον μοντέρνο χαρακτήρα της και καταγράφοντας τους ταχείς ρυθμούς της.

Με τα επιβλητικά σκηνικά του, τα χειροποίητα κουστούμια του, τους χαρακτήρες του, την παθιασμένη και έντονη μουσική του, τους εκπληκτικούς του φωτισμούς και την κατάθεση ψυχής των δημιουργών και συντελεστών του, δομεί με εξωπραγματική ικανότητα και μαεστρία, ένα σύγχρονο θεατρικό, χορευτικό, μουσικό και κυρίως-ένα εικαστικό θαύμα.

Τα κουστούμια για πρώτη φορά σε παράσταση του Cirque du Soleil είναι «καθημερινά ρούχα», πάντα βέβαια χειροποίητα, πανέμορφα κι εντυπωσιακά. Τα τεράστια επιβλητικά σκηνικά δεν αναφέρονται αυτή τη φορά σε γοτθικού τύπου μνημεία, αλλά η γιγάντια μινιμαλιστική, μεταλλική, πενταπλή εναέρια αψίδα των 80 μέτρων, θυμίζει μία μονολιθική, μοντέρνα δομή, όπως έναν σιδηροδρομικό σταθμό ή ένα αεροδρόμιο, το οποίο συνεχώς υποδέχεται ή κατευοδίζει. Το ίδιο και τα υλικά(ατσάλι, αλουμίνιο, καουτσούκ, γυαλί) της διάτρητης από χιλιάδες φωτιστικές ακτίνες, σκηνής. Η μουσική, τέλος, του Quidam δεν έχει πλέον μπαρόκ και οπερετίστικο ύφος, αλλά υιοθετεί μία ηλεκτρική-σύγχρονη προσέγγιση.


Κυρίως όμως οι 52 χαρακτήρες του έργου, είναι που δίνουν τον ανάλογο τόνο, λειτουργώντας δραματουργικά σαν στοιχεία μίας ανθρώπινης καθημερινότητας, αντιπροσωπεύοντας υπαρκτά όντα της διπλανής πόρτας και εκφράζοντας αληθινά αισθήματα, χειροπιαστά προβλήματα, όνειρα και ανησυχίες. Με πρώτη-πρώτη την μικρή Ζωή(Zoe), ένα κοριτσάκι που γίνεται ο ξεναγός μας, στην προσπάθειά της να ξεφύγει απ' την μονοτονία της δικής της ζωής, να σπάσει την συμβατική αδιαφορία της οικογένειάς της, να δώσει νόημα στην οντότητά της, να βρει καταφύγιο σ' έναν κόσμο αντάξιο-σαν και αυτόν που της υποσχέθηκε η γέννησή της. Με συνοδοιπόρο της σ' αυτή την πανέμορφη, τρυφερή και τόσο οικεία σε όλους μας εφηβική περιπλάνηση, τον ίδιο τονQuidam, τον άλλο μας εαυτό ή ίσως έναν άγνωστο, περαστικό, περιπλανώμενο στους δρόμους και στο πλήθος. Μία μονάδα σαν και τη Ζωή, σαν και τον καθένα μας, χαμένη μέσα στην σιωπηλή πλειοψηφία, που κάποια στιγμή επαναστατεί απέναντι στην ομοιομορφία και στην ισοπέδωση. Ενσωματώνοντας το όνειρο όλων μας ο Quidam, φωνάζοντας, τραγουδώντας και ονειρευόμενος επιτέλους πια-όχι κρυφά, ανακηρύσσει την ατομικότητά του, αναδυόμενος απ' την ανωνυμία. Θυμίζοντάς μας την ατελείωτη δύναμη της μονάδας, ενθαρρύνοντας τη Ζωή να απελευθερώσει την ψυχή της, καταλαμβάνοντας το «βήμα» που δικαιούται άλλωστε ο καθένας μας, ωθώντας και τους υπόλοιπους “Quidams” της παράστασης να κάνουν το ίδιο. Μεταφέροντάς μας τέλος, στο απίστευτο προσωπικό του όνειρο, ένα όνειρο με χρώματα και ηχοχρώματα από την ίδια τη ζωή, αφού έχει την μοναδική ιδιαιτερότητα να την αφηγείται.