Translate

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

La Journée de l’...Europe (mot en grec ancien Εὐρώπη )

L’étymologie couramment admise de ce nom y voit un composé de εὐρύς, « large » et ὤψ, « œil, vue »

Η λέξη ετυμολογείται πιθανώς από τις λέξεις ευρύς και ώψ («ανοικτομάτης, με μεγάλα μάτια»)


Σχετική εικόνα


Euro - euromissile - européen,enne - Eurovision - eurosceptique - eurodéputé -

eurocrédit - eurodevise - eurocrate -Eurocentrisme - Eurogroupeeuromarché -- eurocommunisme




Σχετική εικόνα

Europe fille d'Agénor

Dans la mythologie grecqueEurope (en grec ancien Εὐρώπη / Eurṓpē) est une princesse phénicienne, fille d'Agénor1, roi de Tyr, et de Téléphassa, et sœur notamment de Cadmus1.


Europa auf dem Stier.jpg


QUIZ - Qui était Europe dans la mythologie? Que signifie le mot «berlin» en français? La culture et l’histoire des pays de la communauté font partie de notre quotidien. Mais les connaissez-vous vraiment? Le Figaro vous propose de faire le test.



C’est un perpétuel chantier. Depuis que l’Europe existe, ses frontières ne cessent de se remodeler. Le dernier changement en date concerne nos voisins anglophones, qui depuis juin 2016, ont engagé un processus de séparation avec l’Union Européenne. Hier donc au nombre de 28, les pays de la communauté seront demain 27. Mais rien n’est fixé. Tout bouge. Tout change.

 Ποια ήταν η Ευρώπη στη μυθολογία. Qui était Europe dans la mythologie? 



Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Μίνωας εθεωρείτο γιος του Δία. Ο Δίας ερωτεύθηκε την κόρη του βασιλιά Φοινίκης ΑγήνοραΕυρώπη. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και με την γοητεία του σαγήνεψε την Ευρώπη που έκατσε πάνω του. Τότε ο Δίας την απήγαγε την μετέφερε σε όλη την σημερινή Ευρώπη και μετά την πήγε στην Κρήτη όπου και έκανε το γάμο κάτω από ένα πλάτανο στη Γόρτυνα. Από το γάμο αυτό γεννήθηκαν οι ΜίνωαςΡαδάμανθυς και Σαρπηδόνας. Η ιστορία απεικονίζεται στο νόμισμα των 2 ευρώ.
Η λέξη ετυμολογείται πιθανώς από τις λέξεις ευρύς και ώψ («ανοικτομάτης, με μεγάλα μάτια»). Μια άλλη θεωρία θέλει την προέλευση της λέξης από το ακκαδικό erebu («δύω»).

Η Ευρώπη στην τέχνη

Ψηφιδωτό

Ως Αρπαγή της Ευρώπης φέρεται επίσης ψηφιδωτό μωσαϊκό δάπεδο το οποίο αναπαριστά το μύθο της αρπαγής . Το μωσαϊκό αυτό χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. και βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης. Σήμερα φυλάσσεται σε πολύ καλή κατάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό απεικονίζεται και στην ελληνική έκδοση του κέρματος των 2 ευρώ.


Η Ευρώπη στη Ζωγραφική

Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης ενέπνευσε και εξακολουθεί να εμπνέει τους καλλιτέχνες. Αναπαράσταση του μύθου έχουν κάνει σε πίνακές τους οι εξής ζωγράφοι:[1]

   

Η Ευρώπη στη  Γλυπτική

  • Η αρπαγή της Ευρώπης (αδελφοί Σωτηριάδη): Γλυπτό που δημιούργησαν οι αδελφοί Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης το 2005. Προσφέρθηκε ως δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης και βρίσκεται τοποθετημένο στην είσοδο "Ουίνστων Τσώρτσιλ" του κτιρίου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.[6]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου