Σελίδες

Mes écoles primaires(année scolaire 2013-2014)

Mes classes

θέματα

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Έρευνα-καταπέλτης The nations that sent the most arms to Syria have accepted the fewest refugees

The nations that sent the most arms to Syria have accepted the fewest refugees





Combined, the 8 countries that sent the most weapons to Syria since 2011 only accepted 2 percent of the refugees Germany has taken in. This $16 billion in so called “military aid” has been entering Syria since the beginning of the civil war in 2011, providing support for various warring factions within Syria. Yet, the destruction these countries are waging on Syria comes not only in the form of war, but also in the callousness with which they treat those most affected by the war. Many of these same countries fueling the slaughter have also been some of the least willing to grant amnesty to Syria’s refugees.
refugeesandweapons
http://usuncut.com/world/syrian-refugees-to-weapons/
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η γνωστή αμερικανική ακτιβιστική οργάνωση US Uncut, παραπέμποντας σε επίσημες πηγές, για την πώληση όπλων από δυτικές χώρες στη Συρία. Η οργάνωση συμπεραίνει ότι το ποσοστό των προσφύγων από τη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο χώρα που δέχονται διάφορες δυτικές χώρες είναι αντιστρόφως ανάλογο του όγκου των όπλων που της πωλούν…
OPLA-SYRIOI-DEPY
Οι οκτώ χώρες που έστειλαν τα περισσότερα όπλα στη Συρία από το 2011 έχουν δεχθεί μόνο το

2% των προσφύγων από τη χώρα που έχει δεχθεί η Γερμανία, αποφαίνεται η οργάνωση σε άρθρο της, υπογραφόμενο από τον Ρόμπερτ Γκίμπσον: «Τα 16 δισ. δολάρια της αποκαλούμενης ‘στρατιωτικής βοήθειας’ εισέρχονται στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011,

προς ενίσχυση διαφόρων εμπολέμων παρατάξεων εντός της χώρας. Ωστοσο, η καταστροφή που αυτές οι χώρες επιφέρουν στη Συρία δεν προέρχεται μόνο από τη μορφή του πολέμου, αλλά επίσης από την αναλγησία με την οποία αντιμετωπίζουν όσους επλήγησαν από τον πόλεμο. Πολλές από αυτές τις χώρες που ενισχύουν τη σφαγή είναι οι λιγότερο πρόθυμες να παράσχουν αμνηστία στους Σύρους πρόσφυγες», αναφέρει το άρθρο.
Κι έπειτα παραθέτει αναλυτικά τα αποκαλυπτικά στοιχεία:
Οι ΗΠΑ φέρουν μεγάλη ευθύνη για την καταστροφή στη Συρία – και, κατ’ επέκταση, για την προσφυγική κρίση. Το Ισλαμικό Kράτος, που είναι ένα «παρακλάδι» της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, δεν θα υπήρχε σήμερα εάν ο Τζορτζ Μπους δεν είχε εισβάλει στο Ιράκ το 2003. Ωστόσο, και ο Ομπάμα φέρει μεγάλη ευθύνη για την τραγωδία στη Συρία. Οι ΗΠΑ δαπανούν περίπου ένα δις. δολάρια το χρόνο σε κρυφή στρατιωτική βοήθεια για τις ομάδες ανταρτών στη Συρία, καθώς και 10 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα για 6.550 αεροπορικά πλήγματα στο Ισλαμικό Κράτος, με το 37% αυτών να αφορούν στη Συρία. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2015 της Ερευνητικής Επιτροπής του Κογκρέσου, οι ΗΠΑ από το 2011, έχουν δαπανήσει 7,7 δισ. δολάρια στη Συρία, και για στρατιωτική και για «ανθρωπιστική» βοήθεια – μέρος της οποίας καταλήγει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.
Η κυβέρνηση Ομπάμα φάνηκε πρόθυμη να εμπλακεί στην καταστροφή της Συρίας, αλλά, παρόλη τη ρητορική περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει επιδείξει μικρό ενδιαφέρον στη στήριξη των Σύρων προσφύγων. Σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee), οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί μόνο 1.434 από τους 4 εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας (η δέσμευση των ΗΠΑ να δεχθούν 8.000 έχει επικριθεί από την Επιτροπή). Είναι ντροπιαστικό, δεδομένου του μεγάλου πλούτου που οι ΗΠΑ διαθέτουν σε σχέση με το Ιράκ, τον Λίβανο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, οι οποίες προς το παρόν φιλοξενούν το 95% των Σύρων προσφύγων.
Άλλες δυτικές χώρες που συμμετέχουν στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας είναι κάπως πιο θετικές από τις ΗΠΑ. Η συμμετοχή της Βρετανίας στο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 122 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο η χώρα έχει δεχθεί μόνο 4.866 Σύρους πρόσφυγες. Ο Καναδάς θα δαπανήσει 528 εκατομμύρια δολάρια για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος τον επόμενο χρόνο, επιπλεέον των περίπου 190 εκατομμυρίων δολαρίων από χρήματα φορολογουμένων που επιδοτούν την αντιπολίτευση στη Συρία, έχει δεχθεί μόνο 2.300 Σύρους. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συμμάχησαν με τις ΗΠΑ για να βομβαρδίσουν τη Συρία (Βρετανία, Γαλλια, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία) δαπάνησαν 882 εκατομμύρια το 2013, ωστόσο αθροιστικά έχουν δεχθεί 16.000 πρόσφυγες. Η δε Ολλανδία αρνείται να δεχθεί περισσότερους από 250 Σύρους πρόσφυγες.
Η Ρωσία έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στον πόλεμο της Συρίας, παρέχοντας στη συριακή κυβέρνηση δισεκατομμύρια αμυντικού εξοπλισμού. Υπολογίζεται ότι το 10% των εξαγόμενων όπλων της Ρωσίας στέλνονται στη Συρία. Αποδεδειγμένα η Ρωσία έχει σε εξελίξη συμβόλαια για αμυντικές προμήθειες προς τη Συρία ύψους 1,5 δις. δολαριών. Τα συμβόλαια αφορούν πυραυλικά συστήματα και αναβαθμίσεις σε άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη, διπλασιάζοντας τις επενδύσεις σε πωλήσεις ελαφρού οπλισμού από την έναρξη του συριακού εμφυλίου. Παρά τον άμεσο ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στον συριακό πολεμο, έχει δεχθεί μόλις 1.395 Σύρους πρόσφυγες με καθεστώς προσωρινού ασύλου.
Οι χώρες του Κόλπου, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταστροφή της Συρίας, διοχετεύοντας δισεκατομμύρια όπλων και ρευστού σε ομάδες Σύρων ανταρτών. Μόνο το Κατάρ δαπάνησε τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου. Η κυβέρνηση του Κουβέιτ –που έχει επενδύσει τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια στη Συρία από το 2010- δαπάνησε αρχικά 100 εκατ. δολ. χρηματοδοτώντας τον συριακό εμφύλιο, ενώ διοχέτευσε επιπλέον 300 εκατ. δολ. από το 2011. Η Σαουδική Αραβία, που φερόταν ως η βασική πηγή παροχής όπλων στους αντάρτες μέχρι το 2013, ένωσε τις δυνάμεις της με την Τουρκία και το Κατάρ για να διοχετεύσει περίπου 136 εκατ. δολ. σε όπλα στους αντάρτες κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία σε μια νέα προσπάθεια να ρίξει τον Μπασάρ αλ-Ασαντ. Τα ΗΑΕ έστειλαν 215 εκατ. δολάρια (φερόμενα ως «ανθρωπιστική συνεισφορά») στη Συρία από το 2011. Καμία από αυτές τις χώρες δεν προσφέρθηκε να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες.
Αντιθέτως, δυτικές χώρες σαν τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Αυστρία έχουν φανεί πιο γενναιόδωρες. Για παράδειγμα, η Γερμανία θα δεχθεί 800.000 πρόσφυγες έως το τέλος του χρόνου. Η οργάνωση με έδρα το Βερολίνο Refugees Welcome προσπαθεί ακόμα και να δημιουργήσει ένα Airbnb για πρόσφυγες. Σε ολόκληρη τη Γερμανία αναπτύσσεται ένα κίνημα για να υποστηρίξει τους αιτούμενους άσυλο.
Οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Για την αστάθεια στη Συρία ευθύνονται εν πολλοίς στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τις χώρες του Κόλπου και τη Ρωσία. Εάν αυτές οι χώρες δεν προθυμοποιηθούν να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, θα υπάρξουν πολλές περισσότερες τραγωδίες σαν τον θάνατο του Αϊλάν Κουρντί.
(Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά, πατώντας εδώ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου