Σελίδες

Mes écoles primaires(année scolaire 2013-2014)

Mes classes

θέματα

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Τα αρχαία ναυάγια

1) Κατάδυση στο πλοίο του Έλγιν «Μέντωρ», που βούλιαξε μαζί με τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα. Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα ευρήματα ... 

2) Δοκός: Το Αρχαιότερο Ναυάγιο στον Κόσμο, 2200 π.Χ.
http://www.koutouzis.gr/navagia.arxaia.htm



3)ΤΑ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΑΓΙΑ



http://piotermilonas.blogspot.gr/2014/06/blog-post_21.html

4) Αρχαία και σύγχρονα ναυάγια του ελληνικού βυθού

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/8568

5) "Άνω Μαγνήτων Νήσοιι"

http://www.sesma.gr/fileadmin/docs/ap5524_PROTASH_PKSA.pdf

σελ.59-60
Πέρα από τα παραπάνω, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισµού έχει διατελέσει και διατελεί πλούσιο επιστηµονικό και ερευνητικό έργο το οποίο µεταξύ άλλων περιλαµβάνει τα παρακάτω:
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, κατά τη διάρκεια δύο ανασκαφικών περιόδων (1992-1993), διενήργησε υποβρύχια έρευνα στους λιµενοβραχίονες δύο λιµανιών της αρχαίας πόλης των Αβδήρων, από τα οποία το ένα βρίσκεται σήµερα περικλεισµένο από το σύγχρονο αλιευτικό λιµενίσκο, κάτω από τη Βυζαντινή Ακρόπολη και το δεύτερο στην περιοχή του Αη-Γιάννη.
 • Στην Τορώνη, στο Ν∆. άκρο της χερσονήσου Σιθωνίας της Χαλκιδικής ανασκαφικές έρευνες πραγµατοποιήθηκαν από το 1975 και εξής από την Αρχαιολογική Εταιρεία σε συνεργασία µε το Αυστραλιανό Ινστιτούτο υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αλ. Καµπίτογλου.
 • Ο κλειστός πολεµικός λιµένας της Σάµου βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της αρχαίας πόλεως, που ήταν στη θέση του σηµερινού Πυθαγορείου. Η εξερεύνηση του "κλειστού" πολεµικού λιµένα έχει διαρκέσει µόνο τρεις περιόδους και βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα χρόνια αυτά διερευνήθηκε και αποτυπώθηκε επιµελώς το επωνοµαζόµενο "το χώµα" του Ηροδότου, δηλαδή ο "Πολυκράτειος" µώλος, που χρονολογείται το 530 π.Χ. και θεωρείται ως ένα από τα τρία µεγαλεπήβολα έργα του τυράννου µαζί µε το Ευπαλίνειο όρυγµα και το Ηραίο.
• Τον Ιούλιο του 1994, καταδυτικό κλιµάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισµού, υπό την εποπτεία του αρχαιολόγου Φ.Κ. (∆ηµήτρη) Χανιώτη, ξεκίνησε µια υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στα ακατοίκητα νησιά των Βορείων Σποράδων έχοντας σαν κύριο στόχο τον εντοπισµό πιθανών θέσεων αρχαίων ναυαγίων. Κατά το διάστηµα αυτής της περιόδου εντοπίστηκε σε βάθος 35µ. στη νήσο Κυρα-Παναγιά κλασικό ναυάγιο µε φορτίο από αµφορείς του 5ου π.Χ. αιώνα το οποίο προέρχεται από την αρχαία πόλη Μένδη στη Χαλκιδική.

Το µεγαλύτερο ναυάγιο του Κλασικού πολιτισµού εντοπίστηκε πρόσφατα στην Αλόννησο των Βορείων Σποράδων. Η συστηµατική ανασκαφή του άρχισε το 1992 και προβλέπεται να διαρκέσει για αρκετά χρόνια ακόµα εξ ολοκλήρου από το προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το πλοίο, που ήταν πιθανότατα Αθηναϊκό εµπορικό, βυθίστηκε στο βάθος των 30 µ. κατά το τελευταίο τέταρτο του 5ου π.Χ. αιώνα
• Το 1980, η ανατίναξη µιας βόµβας βυθού του Β' Παγκοσµίου Πολέµου στον ύφαλο "∆ηµήτρης" ή Σινιάλο, 1 χιλ. έξω από το λιµάνι της Ζακύνθου, απεκάλυψε κάτω από παχιά λάσπη και σε βάθος 10µ., τον ξύλινο σκελετό ενός πλοίου από Ναυάγιο του 16ου µ.Χ αιώνα.
 Η Εφορεία Εναλίων ΠΡΟΤΑΣΗ Π.Κ.Σ.Α. "Άνω Μαγνήτων Νήσοι"/ ap5479 60 Αρχαιοτήτων διενεργεί από το 1991 (σε συνεργασία αρχικά και µέχρι το 1994 µε την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το Ινστιτούτο MARE της Οξφόρδης) συστηµατική υποβρύχια έρευνα και ανασκαφή υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου Αικατερίνης Π. ∆ελαπόρτα. • Από το 1993 διεξάγεται έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, υπό την διεύθυνση του αρχαιολόγου Ηλία Σπονδύλη, στη Μεθώνη - ακτές Πυλίας. Αρχικά η έρευνα, µε την συµµετοχή και της κας Ε. Χαχαµίδου, Γεωλόγου-Ωκεανολόγου, επεκτάθηκε στην επισκόπηση της ευρύτερης περιοχής, από όπου προέκυψαν χρήσιµα στοιχεία για την ερµηνεία του µηχανισµού µε τον οποίο καταποντίστηκε οικισµός που είχε εντοπιστεί στον όρµο της Μεθώνης και χρονολογείται στη Μέση Εποχή του Χαλκού.
• Το 1976 και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι ενάλιες έρευνες στις ελληνικές θάλασσες του Υπουργείου Πολιτισµού σε συνεργασία µε τον J.Y. Cοusteau, κατά την παραµονή του συνεργείου στο θαλάσσιο χώρο του Ηρακλείου Κρήτης, όπου πραγµατοποιήθηκαν οι σηµαντικές αναγνωριστικές έρευνες στη νήσο ∆ία, εντοπίστηκε ύστερα από υπόδειξη ενός Ηρακλειώτη αυτοδύτη ένα ναυάγιο, που λόγω των µακάβριων ευρηµάτων, ονοµάστηκε αρχικά "το ναυάγιο των κρανίων". Τον Οκτώβριο του 1987 έγινε η έναρξη της συστηµατικής υποβρύχιας έρευνας του ναυαγίου, ύστερα από σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου για έρευνα, µελέτη και δηµοσίευση. Το γεγονός του ναυαγίου του πλοίου "La Therese", είναι ιδιαίτερα σηµαντικό τόσο για την ιστορία της πολιορκίας του Χάνδακα (Ηρακλείου) όσο και για τις γνώσεις σχετικά µε τη ναυπηγική τέχνη (Architettura Navale) της εποχής του 17ου αιώνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου