Σελίδες

Mes écoles primaires(année scolaire 2013-2014)

Mes classes

θέματα

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

BON 1er MAI à Agios Nikolaos!

 Στα πλαίσια του καινοτόμου πολιτιστικού προγράμματος που εκπονείται στο τμήμα Γαλλικών της Ε΄τάξης του Δημ.Σχ.Αγ.Νικολάου Χαλκιδικής το οποίο ονομάζεται Fêtes et traditions françaises pour nos petits!!, αφού ενημερώθηκαν τα μικρά μου για τη σημασία 
της ημέρας αυτής
και το έθιμο, την Πρωτομαγιά να προσφέρουν οι Γάλλοι ένα μπουκέτο μιγκέ,
κατασκευάσαμε καρτούλες σε σχήμα καρδιάς για να την προσφέρουμε στη μαμά και στο μπαμπά...
Η Πρωτομαγιά στη Γαλλία είναι δημόσια αργία, επίσημα αναφέρεται ως Εργατική Γιορτή (La Fête du Travail) αλλά είναι επίσης γνωστή και ως γιορτή του μιγκέ (La Fête du Muguet).


Η γιορτή του μιγκέ
Είναι παράδοση να προσφέρουν σε φίλους και συγγενείς αυτό το λουλούδι (muguet) και όλη την προηγούμενη εβδομάδα πριν την Πρωτομαγιά το βρίσκεις παντού, σε ανθοπωλεία, σουπερμάρκετ αλλά και υπαίθριους ανθοπώλες είτε σαν μπουκέτο είτε σε γλαστράκι.
                                                          
Το φυτό έφτασε στην Ευρώπη από την Ιαπωνία το Μεσαίωνα και θεωρούνταν πάντα τυχερό.


Το έθιμο της προσφοράς μιγκέ  ξεκίνησε από την 1η Μαΐου του 1561, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο 9ος έλαβε σαν δώρο ο ίδιος ένα μπουκέτο μιγκέ. Του άρεσε τόσο πολύ ώστε από τότε χάριζε κάθε Πρωτομαγιά στις κυρίες της αυλής του μπουκετάκια από το τυχερό λουλούδι.
charles IX
Αυτό γενικεύθηκε και επιβίωσε ως την εποχή μας. Σήμερα όλοι προσφέρουν μιγκέ την Πρωτομαγιά. Συνηθίζεται όπως το μαγιάτικο στεφάνι στη χώρα μας.
Παλιότερα διοργανώνονταν γιορτές και χοροί, όπου οι κοπέλες ήταν ντυμένες στα άσπρα και οι νεαροί φορούσαν μιγκέ στο πέτο τους. Αυτό το έθιμο έχει όμως εκλείψει.
mmiguet
Η εργατική γιορτή
Η Πρωτομαγιά είναι στη Γαλλία, όπως και σε όλο τον κόσμο, ημέρα μνήμης για μία εξέγερση που γράφτηκε με μελανά γράμματα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας και έμεινε γνωστή ως «η σφαγή του Χάιμάρκετ».
Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Οι διαδηλώσεις κράτησαν μερικές μέρες, ωστόσο στις 4 Μαΐου, κατά τη διάρκεια μίας πορείας για τα προαναφερθέντα αιτήματα, στην πλατεία Χάιμαρκετ στο Σικάγο, κάποιος πέταξε έναν αναμμένο δυναμίτη στην αστυνομία που βρισκόταν γύρω από την πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 7 αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές, ενώ υπήρξαν και περισσότεροι από 70 τραυματίες από την έκρηξη αλλά και τις μετέπειτα συγκρούσεις με την αστυνομία.
Affiche 8 heures de travail
Το 1919 στο Παρίσι επελέγη η 1η Μαΐου σαν παγκόσμια ημέρα μνήμης για τον αγώνα για το 8άωρο εργασίας και τα γεγονότα στο Σικάγο.
Η καθιέρωση του 8ωρου στην χώρα μας , ένα χρόνο μετά από την Γαλλία, είναι έργο της κυβέρνησης  του Βενιζέλου το 1920.
Καλή Πρωτομαγιά!!!
puzzle                             viddeo